De wereld is in beta, verdwalen waarschijnlijk
Voor mij nieuw: Google Maps met wandelroutes. Niet dat ik zo van het wandelen ben, maar misschien dat het ook werkt voor fietsroutes. Nu sturen navigatiesystemen je óf over de snelweg óf 50 km om, omdat ze niet weten dat ergens een fietspad ligt. Dit speelt met name bij bruggen zoals de Moerdijkbrug. Het leuke aan Google Walk? Het is een beta. En dan krijg je dit soort waarschuwingen: ‘walking is in beta’.

Het doet je denken dat de wereld nog niet af is en er bugs kunnen zitten in de wereld die je aantreft, als een wit vlak dat ingevuld wordt met data. Je maakt een printje en gaat de wereld in. Foutje gevonden? Meld het en vul het in. Nu wordt dat voor je gedaan. Eigenlijk zou iedereen met een blanke wereldbol moeten beginnen, een carte blanche die je zelf mag invullen. Op jouw kaart zijn dus alleen die dingen terug te vinden die je ooit bezocht hebt. Net als de fog of war in games als Red Alert. De data is dus een testament van jouw wandel over de wereld. Om meer te zien zul je verder moeten gaan. Zo’n kaart haalt de voorspelbaarheid weg uit je leven. Een trip plannen kan je immers niet meer. Je kan je enkel voorbereiden op het onverwachte. De kaart vertelt je waar jouw grenzen liggen.
In m’n verdere zoektocht naar een routeplanner / routedatabase voor fietsers stuitte ik op bikemap.net. Die website is opgezet door een Duits toeristenbureau, waarschijnlijk om fietsen daar te promoten. De Oosterburen zijn dan ook wat actiever in het toevoegen van routes. In Nederland is de keuze beperkt, maar ik zal de komende tijd eens wat leuke ritjes toevoegen. Ik fiets namelijk zelden compleet dezelfde rondjes, dus er zit af en toe wat interessants tussen. Niet dat ik door ziekte veel heb gefietst de laatste tijd, maar goed.
Natuurlijk kan je via Google Maps ook je routes bijhouden, maar het aardige aan bikemap is dat je meteen een hoogteprofiel erbij krijgt (zie voorbeeldje). Sterk onderschat fenomeen natuurlijk, hier in de polder… Nee, het is leuk om gericht te kunnen zoeken naar routes in een gebied waar je wilt fietsen.
Om volledig te zijn: OpenCycleMap is een soort Google Maps, maar dan op basis van open-source contributies. Kortom, mensen brengen dus zelf hun wereld in kaart. En ja, dan krijg je dus situaties zoals ik eerder beschreef. Soms zijn wegen niet aangegeven en moet je zelf op onderzoek uit. Het aardige is dat de data op verschillende manieren gepresenteerd kan worden. OpenCycleMap is een fietsspecifieke website waar de fietsroutes e.d. dus meer aandacht krijgen dan snelwegen. Een andere interpretatie van de data zou het andersom kunnen doen.
Update:
In een tweede deel bespreek ik nog een paar andere websites zoals Bikemap.