Road lighting

TU Eindhoven \ 16-07-2010

Hoe beinvloed straatverlichting het gevoel van veiligheid? Dat was de centrale vraag in dit groepsproject. Moderne LED-straatverlichting kan dynamisch de hoeveelheid licht aanpassen, bijvoorbeeld aan de drukte op dat moment. Maar welk effect heeft zo′n systeem op het gevoel van veiligheid van voetgangers? Voordat gemeenten zullen besluiten een dergelijk systeem in gebruik te nemen zal men dat willen weten. Daarom hebben we met behulp van een testsysteem op de TU campus enkele lichtscenario′s kunnen evalueren.

Overzicht van de scenario′s zoals we die lieten zien op de TU/e campus.

In elk scenario is er evenveel licht aanwezig, maar de verdeling is anders. De afbeelding hierboven toont de drie scenario′s: veel licht dichtbij maar minder veraf, het omgekeerde en een referentiescenario met overal even veel licht. We hebben bijna vijftig jongedames ′s avonds laat naar de campus laten komen om hen te laten oordelen over hun gevoel van veiligheid bij het zien van de straat met iedere type verlichting. Het directe doel was om relevante eigenschappen van de verlichting en de omgeving te vinden die samenhangen met dat gevoel.

Poster van resultaten. Klik voor groter formaat.

Uit de resultaten bleek dat met name de hoeveelheid licht dichtbij de voetgangers invloed heeft op het gevoel van veiligheid, vermoedelijk omdat de nabije omgeving de grootste rol speelt. Voor fietsers die sneller voortbewegen zou dat bijvoorbeeld anders kunnen zijn. Tevens bleek dat goed zicht op de omgeving een belangrijker factor was dan de mogelijkheid te kunnen vluchten of de aanwezigheid van potentiële schuilplekken van schoorem.

Deze resultaten zijn als poster gepresenteerd op de LS-WLED conferentie van 2010, al was dat niet de bovenstaande poster welke gebruikt is voor de presentatie aan medestudenten. Tevens is in het Journal of Environmental Psychology een artikel verschenen van onze begeleiders Antal Haans en Yvonne de Kort (Light distribution in dynamic street lighting), welke voor de helft gebaseerd is op onze resultaten.

De foto bovenaan is overigens genomen door m′n teamgenote Meriete Horst. Alle andere illustraties zijn wel van mijn hand.