Spoorinfo App

in de trein \ 11-12-2012

Het gebruik van een obscuur besturingssysteem voor je telefoon en/of tablet is misschien leuk voor geekcred, maar minder handig voor alledaagse vragen zoals: wanneer gaat mijn trein? Daarom heb ik Spoorinfo gemaakt, een applicatie voor webOS welke je vertrektijden en vertragingen laat zien op het spoor. Daarnaast kan je natuurlijk ook je treinreis plannen. De data die hiervoor nodig is komt vrij beschikbaar van de NS, die gebruik hiervan toestaan voor iedereen die er iets leuks mee wilt doen. Voor mij was het een leuk hobbyproject om een nuttige en toch eenvoudige applicatie te maken m.b.v. het Enyo framework dat origineel ontwikkeld is voor webOS, maar inmiddels in een tweede incarnatie op veel meer systemen kan draaien.

Tablet gebruikers zien dit scherm met actuele info bij het openen.

Mijn applicatie richt zich echter op de mobiele gebruiker, dus de kleinere schermpjes van smartphones waren het uitgangspunt. Snel de lokale stations en vertrektijden kunnen vinden is het belangrijkste, evenals een goed beeld van de actuele vertragingen. Daarom toont het scherm bij openen zowel de belangrijkste functies (reisplanner, overzicht van vertragingen), favoriete stations en, mits de locatie beschikbaar is, de stations die op dat moment in de buurt zijn. Het zoeken van informatie over een station staat centraal, vandaar de prominente aanwezigheid van het zoekveld.

Bij het klikken/tappen op één van de items in de lijst zal dan een scherm verschijnen met de uitgebreide informatie. Op grotere schermen kan dit direct rechts van de navigatiekolom getoond worden. Daarnaast worden bepaalde elementen anders gerangschikt op smallere schermen, omdat er weinig ruimte is in de breedte. Zo is één applicatie zowel op een klein als een groter scherm prettig te bedienen.

Smaller scherm, dus aangepaste layout.
Vertrektijden en de eindbestemmingen van treinen op station Schiphol.

Visueel onderscheidt de applicatie zich niet heel sterk van andere webOS applicaties, om zo prima te passen binnen het visuele plaatje. Ik heb express de geel/blauw combinatie van de NS vermeden, om te laten zien dat dit niet een applicatie van de NS zelf is. Dat laatste is een eis voor gebruik van de data. Wel heb ik met icoontjes e.d. wat eigen identiteit toegevoegd. Een leuke aanvulling is bijvoorbeeld de visuele weergave van het aantal keer overstappen door middel van meerdere treintjes.

Vertrektijden en de stations onderweg. Het aantal treintjes geeft een indicatie van het aantal benodigde keren overstappen.

De applicatie is nog niet helemaal af, met name een kaartweergave van het spoornet behoeft nog wat werk. Dus de applicatie is nog niet in wijde circulatie, al zou dat met de beperkte groep aan webOS gebruikers sowieso wel meevallen. Omdat de applicatie gemaakt is op basis van webtechnologie kan je m’n appje ook online uitproberen! Omdat het framework dat ik heb gebruikt in de eerste versie alleen lekker werkt met webkit-gebaseerde browsers, raad ik aan om het te proberen met Google Chrome. Safari doet het ook, afgezien van een correcte weergave van de tijden.

Installatie

Het installeren gaat in webOS via een custom feed in Preware. Open Preware en ga naar het applicatiemenu linksboven. Selecteer ′Manage Feeds′ en vul de volgende gegevens in:

 • Name: sinds1984
 • URL: http://project.sinds1984.nl/appfeed
 • Is compressed: YES

Klik vervolgens op ′Add Feed′ om de custom feed toe te voegen en verlaat dit scherm. Preware zal nu alle feeds verversen. Zoek nu vanuit het beginscherm naar ′spoorinfo′ en als alles goed is zal er één applicatie verschijnen met de naam Spoorinfo. Kies Install om het proces te completeren.

→ Ga naar de webversie van Spoorinfo

 • Herrie wrote on 27-01-2013:
  Ziet er goed uit! Ik zou het graag willen alpha/beta testen op m′n Touchpad/Veer. Ik ben zelf op dit moment bezig met een 9292 app met Enyo 2.x :)
 • Doménique wrote on 27-01-2013:
  Inmiddels heb ik installatie instructies toegevoegd :) Feedback geven kan zowel hier, als bij de Palmclub.
 • Herrie wrote on 27-01-2013:
  Top! Wellicht zou je kunnen overwegen om Enyo 2 te gebruiken i.p.v. Enyo 1, op die manier werkt het ook op non-webkit browsers (Firefox, IE etc)?
 • Doménique wrote on 27-01-2013:
  Ja, dat doe ik misschien in de toekomst nog wel. Eigenlijk is deze app al een jaar oud, toen Enyo 2 nog slechts een gerucht was of behoorlijk incompleet. Vooralsnog is de applicatie redelijk compleet voor het beoogde gebruik onder webOS. Via je reguliere desktopbrowser is de NS website zelf net zo snel bereikt. Mocht ik de applicatie in de toekomst op iets anders dan webOS willen gebruiken, zal ik wel naar Enyo 2 kijken.
 • Herrie wrote on 27-01-2013:
  Enyo 2.0 werkt ook prima op webOS (ik heb geen metingen gedaan, maar volgens mij zelfs sneller dan Enyo 1.0), maar werkt ook op Open webOS en zo′n beetje alle andere OS-en :)
 • Doménique wrote on 27-01-2013:
  Klopt, Enyo 2 is veel breder toepasbaar. De prestaties zijn ook goed op oudere webOS toestellen, al missen er mijns inziens nog een aantal user interface componenten die wel in Enyo 1 zitten. Momenteel is er voor deze applicatie niet zo′n noodzaak om de boel om te zetten. En als jouw 9292 app af is, is mss helemaal niet meer nodig ;) Eventuele nieuwe projecten ga ik wel in Enyo 2 doen.
 • Herrie wrote on 27-01-2013:
  Het is m′n eerste app die ik schrijf, dus moet nog veel leren.... Ik probeer een beetje de Android versie te evenaren qua functionaliteit, maar ik moet nog HEEL veel doen, maar het begin is er ;)